רוב רובנו צורכים אלכוהול מדי פעם בפעם, אם באירועים חגיגיים, בחגים ומועדים או פשוט באירועים חברתיים כאלו ואחרים. רובנו הגדול גם מסוגלים ללא קושי מיוחד, להגביל את כמויות האלכוהול שאנו צורכים ואת תדירות הפעמים שאנחנו לוגמים בהן מהטיפה המרה. למרבה הצער, ישנם אנשים מסוימים שמפתחים תלות באלכוהול, שנוטים לצרוך כמויות גדולות מהרגיל ובתדירות גבוהה מהרגיל.

כפי שאתם ודאי יודעים, צריכה מופרזת של אלכוהול, עשויה להזיק לבריאות ולאיכות החיים באופן כללי, לפגוע ביכולת ההשתכרות ובקשרים החברתיים והמשפחתיים.

אחת השאלות החשובות ביותר שיש לשאול בהקשר של התמכרות לאלכוהול היא, "כיצד ניתן לדעת אם אדם מסוים מכור לאלכוהול". אחת הדרכים לענות על השאלה המורכבת הזו, היא לבחון את היחסים של האדם המדובר עם אלכוהול ולנתח את האופן שבו האלכוהול משפיע על חייו.

היכן עובר הגבול בין חיבה לאלכוהול לבין התמכרות לאלכוהול?

כדי להבין האם אדם מסוים מכור לאלכוהול, יש לבחון ראשית האם בשל צריכת האלכוהול, הוא מזניח את האחריות שלו כלפי מסגרות שונות כמו המסגרת הלימודית, התעסוקתית או המשפחתית. אם לדוגמה בשל השתייה המופרזת האדם נמצא בסכנת פיטורין או גירושין, רוב הסיכויים כי מדובר בהתמכרות לאלכוהול.

כמו כן אחד הסימנים להתמכרות לאלכוהול כולל אובדן שליטה על הרגלי השתייה. אם למשל פעם אחר פעם אתם מבטיחים לעצמכם שתשתו "רק כוסית אחת או שתיים" ובסופו של דבר מוצאים את עצמכם שיכורים לחלוטין אחרי שעות ארוכות של שתייה, זה הזמן להדליק נורה אדומה (אם לא שתיים). בנוסף אם מאן דהו מעוניין להפסיק לצרוך אלכוהול אך נכשל במשימה פעם אחר פעם, יתכן שפיתח תלות באלכוהול.

באופן כללי כאשר ישנו רצון לשתות פחות או להפסיק לשתות, כאשר הרגלי השתייה גורמים לפגיעה באיכות החיים וכאשר קיימת הכחשה של הבעיה, ישנו סיכוי טוב שמדובר בהתמכרות לאלכוהול. סימנים נוספים שמהווים עדות להתמכרות לאלכוהול הם למשל ניסיון להצניע את הרגלי השתייה ואפילו לשקר כדי לעשות זאת, הסתבכות עם החוק בשל הרגלי השתייה (אלימות, נהיגה בשכרות וכו'), עלייה הדרגתית בכמות האלכוהול שנצרך, צריכת אלכוהול במועדים לא שגרתיים (בזמן העבודה, עם הקימה בבוקר וכו') ונטייה לשהות בעיקר במקומות שנהוג לצרוך בהם אלכוהול, תוך הימנעות ממקומות שבהם לא נהוג לצרוך אלכוהול.

איך נזהה התמכרות לאלכוהול?

התמכרות לאלכוהול כרוכה במגוון רחב מאוד של סיכונים. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

האם התמכרות לאלכוהול היא גזירה או שניתן להיגמל ולטפל במכורים?

הואיל ומדובר בבעיה שכיחה מאוד, אין זה פלא שישנן גם לא מעט שיטות טיפול המיועדות לסייע למכורים לאלכוהול, להיגמל. אך השלב הראשון הוא כמובן להכיר בכך שקיימת בעיה שפוגעת באיכות החיים של המכור. לאחר מכן יש לפנות לייעוץ במכון או מרכז גמילה המטפל במכורים לאלכוהול. יש רק לציין כי גם לאחר הגמילה הראשונית, צפויים לנגמל לא מעט אתגרים וקשיים, שכן האלכוהול נמצא בכל מקום. הוא זמין ונגיש ומקובל חברתית לשתות כוסית או שתיים מדי באירועים כאלו ואחרים.

זוהי הסיבה בגינה ישנם הרבה מאוד מכורים לשעבר שמגיעים לפגישות של ארגונים כמו "אלכוהוליסטים אנונימיים". קבוצות תמיכה אלה, המורכבות מנגמלים ומכורים מסייעות למכורים לשעבר להתמודד עם הקשים היומיומיים המלווים את המכור לאחר הגמילה.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

דלקות של המעי כתוצאה משימוש מופרז מאלכוהול: עד כמה הן נפוצות?

גמילה מאלכוהול ודיכאון – האם יש קשר בין תהליך גמילה מאלכוהול לבין דיכאון?

בחן את עצמך: האם אתה מכור לאלכוהול? עונים על שאלון קצר ומיד מגלים