תהליך הגמילה מאלכוהול יכול להתנהל במגוון רחב של מסגרות שונות, המשרתות צרכים שונים, שרלוונטיים לאוכלוסיות שונות שלשיקום קהילתי נגמלים. כך לדוגמה, במקרים רבים השלב הראשון של הגמילה (שלב הגמילה הפיזית), מתקיים במסגרת אשפוזית ולאחר מכן התהליך ממשיך במסגרת אמבולטורית של מרפאות יום. במרפאות אלו מתבצע המעקב אחר תהליך הגמילה, כשמדי יום שב הנגמל לביתו.

בנוסף ישנן מסגרות הפועלות במתכונת של הוסטל טיפולי-שיקומי. מסגרות אלו מיועדות עבור נגמלים מאלכוהול שחייהם ספגו פגיעה קשה בשל השימוש באלכוהול. לפיכך במסגרות אלו, השאיפה היא לא רק להביא לגמילה מאלכוהול אלא גם להעניק כלים שיאפשרו לדיירי ההוסטל להשיב את חייהם למסלול הנכון בצאתם מהמסגרת.

כמו כן ישנן מסגרות הפועלות במתכונת של קהילה תומכת. מדובר במודל שיקומי מודרני שמושתת על עיקרון העצמאות. במסגרת הקהילות התומכות, כל נגמל מתגורר ביחידת מגורים משלו וזאת בניגוד למצב המקובל בהוסטל, שבו בכל דירה ניתן למצוא מספר דיירים. הקהילה התומכת נמצאת במובן מסוים בתווך שבין ההוסטל הטיפולי למגורים עצמאיים בקהילה. מעין דיור מוגן לנגמלים מאלכוהול אם תרצו.

דוגמה לשלבי הטיפול והשיקום בקהילה שיקומית

בכל מסגרת התהליך מתנהל בצורה מעט שונה. להלן שלבי הטיפול בקהילת אילנות, קהילה טיפולית המיועדת לגמילה, טיפול ושיקום של נפגעי סמים ואלכוהול:

הטיפול במסגרת ההוסטל מסתיים תוך שלושה חודשים עד חצי שנה אך גם לאחר היציאה מהמסגרת הטיפולית, עומדת להם האפשרות להשתתף במפגשים הטיפוליים הקבוצתיים שמתקיימים בהוסטל. כמו כן בוגרי התכנית יכולים לבקר בקהילה כאוות נפשם ולקבל ייעוץ מקצועי ותמיכה.

רשימת מרכזי שיקום קהילתיים והוסטלים לנגמלים מאלכוהול – בישראל

מקורות
The top 10 benefits of an inpatient drug rehab – the cabin
The three benefits of residential treatment – bradford

אולי יעניין אותך גם:

סיוע קופות חולים בגמילה: אלו האפשרויות שעומדות בפנינו כיום